Trakeostomili Hasta Bakımı - Liman Huzurevi ve Bakımevi - Yaşlı Bakım Merkezi
logo
  • 0 (212) 662 01 41

  • info@limanhuzurevi.com

  • Liman Yeşilköy

  • Yeşilköy Mah. Cümbüş Sok. No:8 Bakırköy / İstanbul

Yardıma ihtiyacın mı var ?

Bize 0 (533) 222 22 67 bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Hemen Arayın
Trakeostomili Hasta Bakımı

Trakeostomili Hasta Bakımı

Trakeostomili Hasta Bakımı

       Trakeostomi; solunum yetmezliğine bağlı olarak yüz ile boyun bölgesinde oluşan çeşitli travmalarda kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Bu tip cerrahi işlem görmüş hastalar eskisine oranla çok daha rahat nefes alıp, çevreyle daha güçlü iletişim kurabilip, ağız yoluyla beslene biliyor olsa da Trakeostomili Hasta Bakımı hijyen açısından son derece önem teşkil eden bir durumdur. Trakeostomi kişilerin öksürememe, yutkunamama ve tükürüklerini kontrol edememe gibi durumlarında hastane ortamında boğazına açılan bir delik yardımıyla, ağız içinde biriken salgının aspire makinası yardımıyla çekilme işlemidir ve bu operasyon oldukça kısa sürede doktor ve sağlık ekipleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

         Ancak hastaya trakeostomi kanülü takıldıktan sonra bazı temizlik ve bakım uygulamaları gereklidir. Bunlar son derece uzman bir ekibe sahip Liman Huzur ve Bakımevi ekipleri kontrolünde yapılabilir işlemler olup, konu hakkında detaylar aşağıda bilginize sunulmuştur.

•  Trakeostomi tüpü ameliyatı sonrası ilk 12-24 saatte kanama riski açısından hasta yalnız bırakılmamalıdır.

 

·    Trakeostomi kanülü enfeksiyon riski taşıdığından bakımını üstlenen şahısın bakımda yüksek ölçüde dezenfektan ile kanülü dezenfekte etmesi önemlidir.

 

·  Hastanın boğazında kalıcı açıklık oluşabilmesi adına ameliyat sonrasında dış kanül 3 ile 5 gün aralığında değiştirilmemelidir. Sonraki ilk 3 günü izleyen sürede iç kanül 2 ile 3 saat aralığında temizlenmeli ve bağ kirlendikçe değişimi yapılmalıdır.

 

·     Trakeostomi kanülünün sekresyon/ pıhtı ile tıkanması önlenmelidir.

 

·       Hastanın solunum ile akciğer sesleri dinlenmeli, hipoksi olma ihtimali gözlenmeli, Oksijen düzeyi kontrol edilmeli, tüpün derinliği ile pozisyonu değerlendirilip, ağız bakımı yapılmalıdır.

 

·       Cuff balon jimnastiği; balonlu (cuff’ lı) trakeostomi tüplerinde trakeada iskemiyi önlemek için hekimin önerdiği şekilde ya da iki saatte bir balonun havası boşaltılıp 15 dk sonra tekrar şişirilir.

 

·        Balonların havası boşaltılmadan önce mutlaka aspirasyon işlemi yapılmalı ve cuff basıncı bakım öncesi ve sonrası kontrol edilmelidir.

 

·       Dış kanül sadece uzman gerekli gördüğünde değişmeli ve bakımını yapan kişinin baştan aşağı steril olmaya özen göstermesi gereklidir. Ayrıca takılacak olan dış kanülünde dezenfekte olması gereklidir.

 

·      İç kanülün değişimi; sağlık personeli tamamen steril olduktan sonra eldiven, maske ve gözlüğünü takıp, hastanın ağrı kontrolünü değerlendirir. Sonrasında dış kanül altındaki pansuman çıkarılıp, bölgede kızarıklık şişkinlik gibi eylemlerin oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Trakeostomili Hasta Bakımı da son derece titizlikle ele alınarak, hastaya herhangi bir rahatsızlık vermeden bakımının üstlenilmesi gerektiği bilinmelidir.

·         Trakestomi kanülü çevresine antimikrobiyal topikal pomad kullanılmamalıdır.