Yaşlı Bakım ve Huzur Evinde Parkinson Hasta Bakımı - Liman Huzurevi ve Bakımevi - Yaşlı Bakım Merkezi
logo
  • 0 (212) 662 01 41

  • info@limanhuzurevi.com

  • Liman Yeşilköy

  • Yeşilköy Mah. Cümbüş Sok. No:8 Bakırköy / İstanbul

Yardıma ihtiyacın mı var ?

Bize 0 (533) 222 22 67 bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Hemen Arayın
Yaşlı Bakım ve Huzur  Evinde Parkinson Hasta Bakımı

Yaşlı Bakım ve Huzur Evinde Parkinson Hasta Bakımı

Parkinson hastalığı nedir?

Parkinson, beyin hücrelerinin uğradığı hasar sonucunda meydana gelen kronik hareket bozukluğu olarak tanımlanabilir. Motor sistem hastalıkları grubuna aittir.

Parkinson hastalığı, Dopamin maddesinin üretiminin azalması ve bunun sonucunda, beyin hücreleri arasındaki iletişimin sağlıklı olarak kurulamamasından kaynaklanır. Beyin hücrelerinin iletişimindeki aksaklıklar neticesinde hastaların vücutlarında titremeler, kasılmalar, hareketlerde yavaşlama ve zorlanmalar meydana gelir. Bu hastalık kendisini daha çok ileri yaşlı kişilerde gösterir.

En önemli risk faktörlerinin başında genetik yatkınlık ve kimyasal zirai maddelerle temas gelir. Ailesinde Parkinson hastalığı olan kişilerde hastalık belirtileri 40’lı yaşlarda görülmeye başlanabilir. Bu hastalığı durdurmak ve tamamen iyileştirmek mümkün değildir. Ancak; ilaç tedavisi, cerrahi müdahale, iğne tedavisi, kök hücre tedavisi ve fizik tedavi ile kişilerin ağrılarının, titremelerinin azalması ve günlük hayatlarını konforlu yaşamaları amaçlanır. Bu hastalığın farklı evreleri vardır ve hastalığın şiddeti giderek artar. Özellikle hastalığın son evrelerinde hastalar bakıma ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan ve yaşlının iyilik halinin devam ettirilmesinde kurumumuzdaki profesyonel doktor ekibi ve sağlık personelleri tarafından gerçekleştirilecektir.

Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir?  

Beyinde salgılanan dopamin miktarının azalması ile ortaya çıkan Parkinson hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir:

Hareketlerin yavaşlaması: Zaman içinde Parkinson hastalarının hareketlerinde bir yavaşlık gözlenir. Kasların sertleşmesi de hareketleri yavaşlatan bir etkendir.

Titreme: Parkinson hastalarında özellikle ellerde titreme ciddi bir şekilde görülür. Ancak her el titremesi Parkinson hastalığına bir işaret değildir. Bu hastalığa sahip kişilerin elleri durağan haldeyken de titrer. Çene ve dudak titremesi de Parkinson belirtileri arasında yer alır.

Koku almada azalma: Bir süre sonrasında Parkinson hastaları en keskin kokuları dahi almada zorluk çeker.

Duruş bozuklukları: Denge kaybıyla alakalı olarak kişi kambur bir hal alabilir, duruşta bozukluklar yaşayabilir.

Konuşmada değişimler: Normal konuşma şeklinden çok daha hızlı ya da yavaş şekilde konuşma başlar. Kelimeler arası durmama, kelime atlama ya da durağanlaşma gibi belirtiler gösterir.

Yazıda değişimler: Yaş ilerlemesine bağlı olarak herkes farklı bir şekilde yazmaya başlar ama Parkinson hastalarının yazı şekilleri belirgin ölçüde değişim gösterir. Harfler küçülür, birbirine yapışır ve karmaşık bir hal alır.

Mimiklerde azalma: Kişinin mimiklerle kendisini ifade etmede zorluk çektiği görülür.

Uykuda hareketlenmeler: Uyku esnasında ani tekme, yumruk atma gibi hareketler meydana gelebilir.

Yürüme bozukluğu: Yürürken bacaklarda aksama, ayakları yere sürterek yürüme gibi hareket zorlukları meydana gelir ve ileri seviyelerde yere düşme gibi olaylar gerçekleşebilir.

Parkinson Hastalığı Evreleri

Parkinson hastalığının farklı evreleri vardır. Bu evreler hastalığın seyredişine ve belirtilerin hastanın hayatı üzerindeki etkilerine göre belirlenir. Birinci evrede, hastalar hastalık belirtilerini hafif olarak hissederler. Kaslardaki değişimler dışarıdan kolaylıkla fark edilemez. İkinci evreden itibaren kişinin yürüyüşünde ve duruşunda değişiklikler gözlenebilir hale gelir.

Üçüncü evrede özellikle hastanın hareketlerinde yavaşlama görülür, kişi yürürken zorlanabilir ve denge problemleri yaşayabilir. Dördüncü evrede hasta yürümeye devam edebilse de belirtiler oldukça şiddetlidir. Bu evreden itibaren hastaların günlük hayatlarının tek başına idame ettirmesi mümkün değildir. Son evrede hasta hareket kabiliyetini kaybeder. Son evredeki hastaların sürekli bakıma ihtiyaçları vardır.

Parkinson Egzersizleri

Parkinson hastalığının ortadan kalkmasını sağlayamasa da Parkinson egzersizleri ya da diğer bir değişle düzenli olarak egzersiz yapmak, hastaların semptomlarını hafifletebilir ve günlük hayatlarında daha konforlu olmalarını sağlayabilir. Bu hastalık kişinin motor hareketlerinden sorumlu kasları da etkileyerek denge ve yürüme gibi konularda zorluklara sebep olabilir. Bu durumu yavaşlatmak isteyen hastalar uzman fizyoterapistlerin kontrolünde birtakım egzersizler yaparak, destekli veya desteksiz olarak yürüme, dengede durma gibi becerilerini geliştirebilirler.

Parkinson Genetik Mi?

Ailelerinde Parkinson hastalığı geçirmiş olan kişiler olanların bu hastalık bakımından risk grubunda olduğu söylenebilir. Ancak, bu hastalığın tek sebebi genetik yatkınlık değildir. Ailesinde bu hastalığın geçmişi olmayan kişiler de kimyasal zirai maddelerle temas veya başka sebeplerle bu hastalığa yakalanabilir. Genetik olarak Bu hastalığa yatkın olan kişilerde bu hastalık diğer hastalara oranla daha erken kendini gösterebilir. Örneğin, diğer kişiler bu hastalığa 60 yaşından sonra yakalanırken, aile geçmişinde bu hastalık olan kişiler 40’lı yaşlarında titremeler ve kasılmalar gibi bazı belirtiler göstermeye başlayabilirler.

Parkinson Hastalığına Ne İyi Gelir?

Parkinson hastalığında semptomların etkisini hafifleten ilaçlar kullanılır. Buna ek olarak, cerrahi tedaviler, gen tedavisi, doğal ve bitkisel tedaviler veya kök hücre tedavisi denenebilir. Düzenli egzersiz hastanın hem hastalığın belirtileri ile başa çıkmasına hem de hareket kabiliyetini mümkün olduğunca korumasına yardımcı olur. Ancak, doğru egzersizlerin yapıldığından emin olunması ve egzersizlerin hastalığı olumsuz etkilememesi için mutlaka uzman fizyoterapistlere danışılması önerilir.

 

Parkinson Fizik Tedavi

Bu hastalık doğrudan kişinin hareket kabiliyeti ile ilgilidir. Parkinson hastalarının kasları yavaşlayabilir ve kaslar ile beyin arasındaki koordinasyon zayıflayabilir. Bunların neticesinde kişi günlük hayatını idame ettirmekte zorlanabilir ve her gün yaptığı bazı hareket ve davranışlar hasta için yorucu olmaya başlayabilir. Bu durumlarda düzenli olarak fizik tedavi hareketleri yapmak Parkinson hastalarına iyi gelebilir. Fizik tedavi hareketleri ile Parkinson hastalığının belirtileri azaltılabilir. Ancak, dikkat edilmesi gereken en önemli konu hastaların doğru hareketleri uzman terapistler gözetiminde yapmasıdır. Zira yanlış yapılan hareket ve egzersizler bu hastalığın belirtilerini kötüleştirebilir.

Parkinson Yaşlı Bakımı

Parkinson hastalığı genellikle orta yaşlarda görülen bir sinir sistemi hastalığıdır. Parkinson hastalığında genellikle; hareketlerin yavaşlaması, istem dışı titreme, hareketlerde sertlik gibi durumlar görülmektedir.

Liman Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezimizde, Parkinsonlu hastalarımıza uygulanan özel bakım hizmetimiz hastanın tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulmuştur. Hastalığın bakım ve tedavisinde özel eğitilmiş uzman fizyoterapistler tarafından uyguladığımız rehabilitasyon hizmeti ile hem hareket kabiliyetini artırmakta hem de hastalığın ilerlemesini belirgin olarak yavaşlatmaktadır. 

Yine bu tür hastalarımızda sıkça görülen konuşma bozuklukları için konuşma terapileri uyguluyoruz. Misafirlerimize psikolojik açıdan destek sağlayarak hayat kalitesini arttırıyoruz.

Bakımevimizde görev yapan hasta bakıcılarımız hastaya vücut temizliğinin ve öz bakımının yapılması, yatak içerisinde pozisyon verilmesi, yemek yedirilmesi gibi günlük yaşam aktivitelerinde destek sunarken, hemşireler vital bulgu takibi, lavman, bası yarası kontrolü, mide bağırsak sisteminin sorgulanması gibi işlemlerde yardımcı olmaktadırlar.