Yaşlılık Döneminde Beslenme ve Kurum Bakımı - Liman Huzurevi ve Bakımevi - Yaşlı Bakım Merkezi
logo
  • 0 (212) 662 01 41

  • info@limanhuzurevi.com

  • Liman Yeşilköy

  • Yeşilköy Mah. Cümbüş Sok. No:8 Bakırköy / İstanbul

Yardıma ihtiyacın mı var ?

Bize 0 (533) 222 22 67 bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Hemen Arayın
Yaşlılık Döneminde Beslenme ve Kurum Bakımı

Yaşlılık Döneminde Beslenme ve Kurum Bakımı

      Yaşlılık, yaşamın evrelerinden biridir. Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, gereksinme duyulan besin ögelerinin vücuda alınması, kronik hastalıkların (kalp-damar hastalıkları, diyabet, osteoporoz, bazı kanser türleri vb.) oluşumunun önlenmesi, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Yaşlanma ile oluşan tat ve koku almadaki azalma, diş kayıpları, iştahsızlık, besin ögelerinin sindirimi ve emilimin azalması gibi faktörler beslenmeyi olumsuz etkileyebilmektedir. 

Yaşlıda Sağlıklı Beslenme Önerileri

        Yaşamın her döneminde olduğu gibi yaşlılık döneminde de öneriler doğrultusunda sağlıklı beslenmenin sağlanması, enerji ve besin ögelerinin önerilen düzeyde tüketilmesine ve beslenme yetersizliğine bağlı oluşabilecek akut ve kronik sağlık sorunlarının oluşumunun önlenmesine katkıda bulunur. Ayrıca yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin ve vücut ağırlığı denetiminin sağlanması; bireylerin sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde önem taşımaktadır. Bu öneriler:

  1. Besin çeşitliliği sağlanmalıdır: Besin çeşitliliği, biyolojik olarak veya besin değeri birbirinden farklı besinlerin tüketilmesidir. Vücudun gereksinme duyduğu tüm besin ögelerini tek başına sağlayan bir besin yoktur.  Her besinden yaşlı bireyin gereksinmesine uygun miktarlarda tüketilmelidir.
  2. Günde en az üç öğün beslenilmelidir: Her gün üç ana öğünde besin çeşitliliği sağlanarak, gereksinme duyulan miktarlarda besin tüketilmelidir. Yaşlılarda öğün atlanması yetersiz beslenmenin bir göstergesidir. Sağlıklı beslenmede ana öğünlerin atlanılmaması kadar öğünde tüketilecek besinlerin seçimine de dikkat edilmelidir
  3. İdeal vücut ağırlığı ve kas gücü korunmalıdır: Yaşlı nüfusta, iskelet kas kütlesi ve gücünde azalma yaygındır. Kas kütlesindeki azalma, fiziksel aktivitede azalmaya yol açar. Bunun sonucunda metabolik hız ve kemik mineral yoğunluğu azalır. Yaşlanma ile enerji harcamasında oluşan azalma, enerji tüketimindeki azalma ile dengelenerek, ideal vücut ağırlığı sürdürülmeli ve şişmanlık, vücut yağının artması önlenmelidir. Yaşlıda vücut kas kütlesinin korunmasında her öğünde yeterli miktarda ve kaliteli protein alımı sağlanmalıdır. Az yağlı süt ve süt ürünleri, etler-tavuk-balık, yumurta ve kuru baklagiller iyi kaliteli protein kaynaklarıdır.
  4. Besinler doğru hazırlanmalı, pişirilmeli ve saklanmalıdır: Yemekler hazırlanırken uygun yöntemler tercih edilmelidir. Yağda kızartma yerine ızgara, fırında pişirme ve haşlama yöntemleri uygulanmalıdır.
  5. Sebze ve meyveler bol ve çeşitli tüketilmelidir: Sebze ve meyveler, vitamin ve minerallerin zengin kaynağıdır. Sebze ve meyvelerin bol ve çeşitli tüketilmesinin; kalp hastalıkları, bazı kanser türleri ve insüline bağlı olmayan diyabetten korunmada, hipetansiyonun önlenmesi ve kontrolünde, katarakt ve diğer bazı göz hastalıklarından korunmada etkili olduğu bilinmektedir.
  6. Ekmek ve diğer tahıllar yeterli miktarda tüketilmelidir: Ekmek, pirinç, makarna, bulgur ve unla yapılan besinler karbonhidratların zengin kaynağıdır. Tahıllar genellikle düşük yağlı olup, kolesterol içermez. Tam tahıl ürünleri, B grubu vitaminler, E vitamini, özellikle demir, çinko, magnezyum ve fosfor olmak üzere birçok minerali yapılarında bulundururlar.
  7. Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır: Yaşlı bireylerde diyetle alınan günlük enerjinin en fazla %30’u yağdan sağlanmalıdır. Yaşlılarda doymuş ve trans yağların tüketimi azaltılmalıdır.
  8. Su ve diğer sıvılar yeterli miktarda tüketilmelidir: Yaşlıların günde en az 2 litre sıvı tüketmesi gereklidir. Gereksinmeyi karşılamak için günde 8-10 bardak su tüketilmesi uygun olacaktır.
  9. Posa tüketimi artırılmalıdır: Yaşlılarda posa içeriği yüksek besinlerin tüketimi artırılmalıdır. Posa içeriği en yüksek besinler sırasıyla; kuru baklagiller, tahıllar, sebze-meyvelerdir. Posanın yaşlılarda koruyucu ve tedavi edici etkileri vardır. Yaşlılarda yeterli posa alımının sağlanması için kuru baklagil yemekleri haftada 2-3 kez tüketilmeli, sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı ve günde 25-30 g posa alımı sağlanmalıdır.
  10. Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir: Yaşlanma ile kalsiyum gereksinmesi artar. Kalsiyumdan zengin ve vücut tarafından kullanılabilirliği yüksek olan; süt, yoğurt, peynir gibi hayvansal kaynaklı besinlerin günde en az 500g tüketilmesi sağlanmalıdır.
  11. Tuz ve sodyum tüketimi azaltılmalıdır: Aşırı tuz tüketimi; hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve idrarda kalsiyum atımında artış nedeniyle osteoporoza neden olabilir. Yaşlı beslenmesinde tuz tüketimi azaltılmalı, az tuzlu besinler tercih edilmelidir.
  12. Şeker tüketimi azaltılmalıdır: Yaşlılarda dengeli bir diyetin karbonhidrat içeriği, günlük enerjinin %55-60’ı arasında olmalıdır. Yaşlı beslenmesinde ilave şeker (basit şeker) tüketimi azaltılmalıdır.
  13. Alkol içilmemeli ve sigara kullanılmamalıdır: Alkolün sağlık üzerine olumsuz etkileri vardır. Sigara; osteoporoz oluşumu, bazı kanser türlerine, vücuttan besin ögeleri kaybı nedeniyle yetersiz beslenmeye neden olur. Yaşlının yeterli ve dengeli beslenmesinde alkol ve sigara tüketmemesi önerilir.  

 

     Yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde; yeterli ve dengeli beslenme, fonksiyonel durumun sürdürülmesi, hastalık ve sakatlıklardan korunmada önemlidir.

      Kurumumuz mutfağında günlük yapılan yemeklerinizin menüsü yaşlılarımızın günlük gıda gereksinimlerine göre organik-doğal ürünler ile 3 ana ve 3 yardımcı öğün olarak doktorumuz, uzman diyetisyen ve sertifikalı aşçılarımız tarafından hazırlanmaktadır.

     Beslenme programlarında; yaşla birlikte görülme sıklığı artan yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan misafirlerimize özel diyetler uygulanır. Bakım merkezimizde hastalık ve ihtiyaç durumuna uygun beslenme programı hazırlanır.

     Liman Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezimizde, yemeğini kendi yiyemeyecek durumda olan misafirlerimize yemekleri görevli bakım personelleri tarafından yedirilir, doktor ve hemşire takibi ve desteği sağlanır.