Yaşlılıkta Düşmeler ve Huzur ve Bakımevinde Yaşlı Bakımı - Liman Huzurevi ve Bakımevi - Yaşlı Bakım Merkezi
logo
  • 0 (212) 662 01 41

  • info@limanhuzurevi.com

  • Liman Yeşilköy

  • Yeşilköy Mah. Cümbüş Sok. No:8 Bakırköy / İstanbul

Yardıma ihtiyacın mı var ?

Bize 0 (533) 222 22 67 bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Hemen Arayın
Yaşlılıkta Düşmeler ve Huzur ve Bakımevinde Yaşlı Bakımı

Yaşlılıkta Düşmeler ve Huzur ve Bakımevinde Yaşlı Bakımı

Düşmeler; Yaşlılarda tıbbi ve ekonomik sonuçları açısından büyük bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşmeye bağlı olarak en yüksek ölüm ve yeti kaybı Yaşlı grupta bildirilmektedir. 75 yaş üzerindeki nüfusun üçte biri yılda en az bir kez düşmektedir.

Genel olarak düşmeler; senkop (bilinç kaybı), serebrovaskuler olay (beyin damarlarında tıkanma veya kanama) veya bir nöbet sonrası ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra trafik kazaları sırasında veya yaşlının şiddete maruz kalması sırasında da düşme gelişebilmektedir. Düşmeler yaşlanmaya bağlı sorunlara veya uygunsuz çevre koşullarına bağlı olarak gelişebilir.

Yaşlılarda düşmeye zemin hazırlayan fizyolojik değişiklikler;

1.Görme sorunları: Görme keskinliğinde azalma, karanlığa uyumda azalma, göz kamaşması, kontrast duyarlılığında azalma

2. İşitme-Denge sorunları: Konuşma ayrımında bozulma, ses tonu eşiğinde bozulma, vestibuler sistemde –Dengede bozulma  

3. Sinir sistemi sorunları: Reaksiyon süresinde yavaşlama, pozisyon duyusunda bozulma, postürde bozulma, yaşlı yürüyüşünün ortaya çıkması

Yaşlanma ile birlikte yürüyüş de değişir. Yaşlı erkek geniş adımlı, yaşlı kadın ise dar adımlı, paytak veya badi olarak tanımlanan yürüyüş tipini benimser.

Yaşlıların %15’inden fazlasında anlamlı yürüme bozukluğu bulunmaktadır ve %25’inden fazlasında baston, yürüteç gibi bir yardımcı cihaza gereksinim vardır. Ayrıca kaygan zemin, uygunsuz ışıklandırma, trabzan olmaması gibi çevresel faktörler de düşmelerin %33 ile %50 sinden sorumludur.

Ev içi düşmeler daha çok banyoda, yatak odasında ve mutfakta, ev dışı düşmeler ise daha çok basamak ve kaldırım kenarlarında olmaktadır.

Yaşlılarda düşmelerin genellikle birden fazla sebebi vardır ve  %70’i yaralanma ile sonuçlanır. En sık görülen sorun kalça ve önkol kırıklarıdır.

Düşmeye bağlı olarak gelişen komplikasyonlar :

1-Yaralanmalar, ağrılı yumuşak doku yaralanmaları, kalça, femur (bacak) , humerus (kol) , el bileği ve kaburga kırıkları, beyin zarı altına kanama
2-Hastaneye yatma gereksinimi doğar ve uzun süre yatmaya bağlı komplikasyonlar ortaya çıkar,
3-Yeti kaybı (Fiziksel yaralanmaya bağlı hareket kaybı, Korku ve güvensizliğe bağlı hareket kaybı )
4-Ölüm

Korunmada Temel İlkeler

Düşmelere neden olan sorunun saptanması, giderilmesi ya da rehabilitasyonu yanında düşme riskini ve düşme sonucunda oluşan yaralanmanın şiddetini azaltacak çevre düzenlemelerinin sağlanmasıdır.
Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan işitsel ve görsel algılamadaki bozukluklar, koordinasyon ve dengedeki bozukluklar ve kuvvet azalması; yaşlıların çevresel tehlikelerle karşı karşıya kalmalarını kolaylaştırmaktadır. Bu bağlamda ev güvenliğine dikkat edilmeli ve ev içinde gerekli uyarlamalar yapılmalıdır.
Bilinçli fakat basit önlemler ile ev içinde karşılaşılabilecek kazaların önlenmesi mümkün olacaktır.

Liman Huzurevi ve Yaşlı Merkezi olarak ev içi ya da ev dışında oluşan düşmeler sonrası yaşlıları ya da ihtiyaç duyan kişilerin kabulü yapılmakta ve ihtiyaç duydukları fizik tedavi hizmeti verilmektedir.